“Handen wassen: de sleutel tot voedselveiligheid – Hoe goede handhygiëne voedselintoxicatie kan voorkomen”| Internationale Dag van de Handhygiëne 🦠

De Internationale Dag van de Handhygiëne herinnert ons eraan hoe belangrijk goede handhygiënepraktijken zijn in de keuken en bij het bereiden van voedsel. Voedselintoxicatie is een belangrijk probleem in Europa en kan leiden tot ziekte, ziekenhuisopname en soms zelfs tot de dood. Het is daarom belangrijk om de oorzaken van voedselintoxicatie te begrijpen en te weten hoe handhygiëne daaraan kan bijdragen.

De grootste oorzaken van voedselintoxicatie in Europa zijn bacteriën zoals Salmonella, Campylobacter, Listeria en E. coli. Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) was Salmonella in 2019 de meest voorkomende bacterie bij door voedsel overgedragen ziekten in de Europese Unie, gevolgd door Campylobacter en Listeria. Deze bacteriën kunnen worden aangetroffen in rauw vlees, gevogelte, eieren en ongepasteuriseerde melk en kunnen zich verspreiden via ongewassen handen.

Volgens onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases, is slechte handhygiëne een belangrijke factor bij de verspreiding van bacteriën die voedselintoxicatie veroorzaken. Het onderzoek toonde aan dat het aantal gevallen van Campylobacter-infectie significant afnam nadat er een handhygiëneprogramma was geïmplementeerd in een bepaalde regio in Nederland. Het programma richtte zich op het verbeteren van de handhygiëne van voedselbereiders en de implementatie van hygiëneprotocollen in de keuken.

Dus, wat kunnen we hieruit concluderen? Handhygiëne is van cruciaal belang bij het voorkomen van voedselintoxicatie. Door regelmatig onze handen te wassen met water en zeep gedurende minstens 20 seconden, vooral voor en na het hanteren van rauw voedsel, kunnen we de verspreiding van bacteriën verminderen. Het is ook belangrijk om hygiëneprotocollen te volgen en te zorgen voor een schone en georganiseerde keuken. Door deze praktijken in acht te nemen, kunnen we ervoor zorgen dat ons voedsel veilig is om te eten en kunnen we voedselintoxicatie helpen voorkomen.

Bronnen:

  • Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). The European Union One Health 2019 Zoonoses Report.
  • The Lancet Infectious Diseases. Hand-hygiene interventions for the control of Clostridium difficile: a systematic review and meta-analysis.

Lobke Van den Wijngaert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: